Estul critica Vestul

horizontal rule

Home
Crezul Ortodox
Problema icoanelor
Calugaria
Un exercitiu de uimire
Consiliile lui Hristos
Gustul gloriei
Pozitia lui Bartholomew I
Estul critica Vestul
Doua incercari de unire
Contradictii dinauntru
Oastea Domnului
O evaluare evanghelica
Discutii fratesti
Alte resurse de studiu

Stăpâna poruncitoare?

Un arhiepiscop ortodox face afirmaţii despre papa catolicilor.
 

În 1136, un episcop catolic, Anselm al Havelberg-ului, a vizitat Constantinopolul într-o misiune diplomatică. În timpul acestei vizite, s-a angajat într-o dezbatere publică cu Nicetas, arhiepiscopul ortodox al Nicomediei. Anselm a adus în discuţie pretenţiile tradiţionale de supremaţie a Romei: Petru a înfiinţat biserica din Roma, iar Isus a dat cheile împărăţiei lui Petru.

 

Nicetas a răspuns că Duhul Sfânt nu s-a pogorât doar peste Petru în ziua Cincizecimii, ci asupra tuturor apostolilor. Toţi creştinii au dreptul de a fi consultaţi cu privire la probleme care ţin de credinţă şi trăire. Un anume discurs a sumarizat în mod deosebit punctul de vedere ortodox în această privinţă:

 

„Noi nu negăm faptul că biserica catolică are prioritate între cele cinci patriarhate surori; şi noi recunoaştem dreptul ei la cel mai onorabil scaun la un consiliu ecumenic. Totuşi, ea s-a separat de noi prin faptele sale, atunci când din mândrie şi-a asumat un drept care nu-i aparţine. … Cum am putea accepta din partea ei, decrete care au fost emise fără consultarea noastră, chiar mai mult, fără înştiinţarea noastră? Dacă pontiful roman, aşezat superior pe tronul său, doreşte să fulgere şi să tune la noi, aruncând astfel poruncile sale către noi din înălţime şi dacă el doreşte să ne judece, chiar să ne conducă atât pe noi cât şi bisericile noastre, fără a se consulta cu noi, ci prin propria sa plăcere arbitrară, ce fel de frăţietate sau chiar mai mult, ce fel de paternitate poate fi aceasta? Aceasta ar însemna că noi suntem sclavii, nicidecum fiii unei asemenea biserici, iar Roma nu este o mama pioasă, ci o stăpână poruncitoare şi neânduplecată de sclavi."

 

horizontal rule

 Site preluat din revista "Christian History".
For problems or questions regarding this web contact [Manager].
Last updated: 01/21/05.